Student Duitse Taal en Cultuur

Ik ben tweedejaars student Duitse Taal en Cultuur in Leiden. Naast het leren van de Duitse taal krijgen we ook vakken over taalwetenschap en literatuur.

In het vakgebied Germanistiek interesseer ik me vooral voor de literatuur. De literaire traditie in Duitsland is ongekend groot, met de grote klassieke namen als Goethe, Schiller en Heine, maar ook de recentere schrijvers als Heinrich Böll, Günter Grass, Thomas Mann, Robert Menasse en Daniel Kehlmann. Er valt hier dus ontzettend veel te ontdekken.

Daarnaast is Duitsland natuurlijk het land van de denkers, zoals Nietzsche en Freud, maar ook het land van de Volkswagen Kever (en Bus!), de currywurst, de Muur, componisten als Bach, Mozart en Beethoven, moderne muziek als Nena, Kraftwerk en Peter Fox, undsoweiter, undsoweiter, undsoweiter. Ook hier wordt genoeg aandacht aan besteed.

In het tweede jaar moeten we een minor volgen, die ik zelf heb samengesteld met vakken van de studie Duits van de Universiteit Utrecht.

Alleen maar Duits?
Naast mijn reguliere studie volg ik ook nog een aantal extra cursussen. Zo heb ik bij het Studium Generale in Leiden cursussen als Bach: Briljant theoreticus en grootmeester in ontroering en Pathos: beïnvloeden met emoties gevolgd. Ook heb ik de avondcursus van de VGNU aan de universiteit Utrecht gevolgd. Verder doe ik het Honours College en ben ik secretaris bij de studievereniging van Duits, S!MP.

Advertisements